Grand restaurant pana Septima od A do Z

V Paříži patří Septimův Grand restaurant k jednomu z nejdražších podniků - oběd zde stojí bez nápojů závratné tisíce franků a místa jsou jen pro vybrané hosty. Konečně právě oni si potrpí na vybrané lahůdky, kuchařské básně či chuťové koncerty, bezchybnou obsluhu, laskavé a přátelské prostředí...

Není tedy divu, že tento extrémně drahý restaurant přesto považují za docela levný.

Patří k dobrému jménu se tak vyjadřovat o podniku pana Septima, kde dostat stůl je privilegiem, které majitel dopřává jen opravdu nejlepší společnosti.

Pokud takový podnik vedete a chcete, aby byl opravdu na špičkové úrovni, je nutná pevná - to je slabé slovo - doslova železná ruka. Co na tom, že sám téměř dokonalý pan Septim, jenž se mezi hosty pohybuje s lehkostí a elegancí, zaměstnance terorizuje (tedy kromě šéfkuchaře Marcela, jehož umění má pro podnik nevyčíslitelnou cenu!) a dusí na maličkostech. Septimovu ostřížímu zraku neunikne opravdu nic.

Neodolatelná je scéna, když se Septim převlékne za běžného hosta a při návštěvě sleduje, jak restaurace běží bez jeho šéfovského dohledu, a dokonce se snaží číšníky vyprovokovat ke kritice...

Dokonalý Grand restaurant pana Septima má své stálé hosty. Mezi pravidelné návštěvníky místních laskomin patří nejvyšší státní úředníci, ministři, špičkoví úředníci i policisté. Není se tedy co divit, když na večeři přijde i prezident jedné spřátelené země, který je ve Francii na polooficiální návštěvě, což je akt z politického hlediska ještě závažnější než jakékoli oficiality.

Septim dobře ví, že pokud bude tak vysoce postavený a uznávaný člověk spokojený, je to nejlepší reklama pro jeho podnik (konečně už obsluhoval anglickou královnu, prince i královské děti!).

A tak se snaží, aby hostovi splnil každé přání ještě dřív, než ho jen napadne a vysloví... Ani speciální objednávkou moučníku pyramida pana Septima není tedy majitelnijak překvapen.

Když se chystá poslední tečka za excelentní večeří, na místo decentní záře flambovaného dortu se ozve výbuch - a prezident Novales je pryč. Děs, hrůza a úzkost zaplaví život pana Septima - vyšetřování, policie, skandál... to může být konec Grand restaurantu! A tak nezbývá Septimovi nic jiného než vstoupit do děje, dát se všanc, stát se volavkou, projít řadou příkoří od policie i teroristických band, až nakonec najít prezidenta a získat zpět reputaci svého podniku. A odměna je bohatá!

NAPSALI:

Dobový (1968) francouzský tisk - Les Lettres Françaises...

"...aby bylo využito hvězdy číslo jedna francouzské komiky, vyrábějí se gagy na běžícím pásu. Tři scény stojí za zmínku: autoritářský majitel exkluzivní restaurace nechá tančit své zaměstnance balet, aby je podnítil k dokonalému pohybu při obsluze; když vysvětluje německému stolovníku recept, stín na jeho tváři mu dává vzhled Hitlera i jeho knír a on se rozkřičí; vozidlo, které řídí, se převrátí a díky lyžím, které jsou upevněny na střeše, se změní v saně, které klouzají závratnou rychlostí po sněhu a zvítězí nad závodníky slalomu. Ačkoli je celé menu bohatě prokládáno několika předkrmy Bernarda Bliera (hraje komisaře, pozn. red.), není určeno pro jemné žaludky..."